Foto Cor van Oorschot.
Foto Cor van Oorschot. Foto: cor van oorschot

Herdenking 4 mei: ‘Leven met oorlog’

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog heeft oorlog voor ons weer een voelbare betekenis. De recente gebeurtenissen maken duidelijk dat ook voor Europa het gevaar nooit weg is geweest. Het jaarthema voor 2023 van het Nationaal Comité is veelzeggend: ‘Leven met oorlog’

Het thema slaat in eerste instantie op de nog altijd voortdurende invloed van de Tweede Wereldoorlog. En hoewel er steeds minder mensen zijn die de verschrikkingen zelf hebben meegemaakt, is de Tweede Wereldoorlog onze referentie als het gaat over goed en kwaad. Maar juist ook op dit moment zijn oorlog en onderdrukking zichtbaar en voelbaar. Daarom is het goed om jaarlijks op 4 mei bij onze vrijheid stil te staan. We denken dan aan alle slachtoffers, met name de slachtoffers uit Sint-Oedenrode, die in de Tweede Wereldoorlog en in vredesmissies daarna, hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven. 

De herdenking is dan ook niet alleen een vorm van eerbetoon, maar ook een waarschuwing, want vrijheid is niet vanzelfsprekend. De Oranjevereniging nodigt u van harte uit om bij de 4 mei-Herdenking van dit jaar aanwezig te zijn: bij de stille tocht of bij het monument aan de Corridor. Deze uitnodiging geldt ook voor onze veteranen, oud, jong, man of vrouw, die ingezet zijn in dienst van de vrede, waar ook ter wereld.

Programma
Vanaf het Bestuurscentrum vertrekt om 19.10 uur een stille tocht naar het monument aan de Corridor nabij de Hambrug. De route loopt via de Hertog Hendrikstraat, Heuvel, Markt en Borchmolendijk. Iedereen kan aansluiten. Muziekvereniging Meierijstad brengt om 19.15 uur bij het monument muziek ten gehore. Na een woord van welkom om 19.40 uur, spreekt Burgemeester Kees van Rooij namens Gemeente Meierijstad. Daarna leest Suze de Wert van basisschool Dommelrode, voorleeskampioen 2023, het 4 meigedicht voor: ‘Laten we denken’. Een lid van scouting noemt de namen van de oorlogsslachtoffers, bij elke naam wordt, uit dankbaarheid, een witte roos bij het monument gelegd. Na de Taptoe, gespeeld door Jan van der Heijden en twee minuten stilte, zingt Eva Lathouwers het Wilhelmus, onder begeleiding van Muziekvereniging Meierijstad. Dan volgt de kranslegging en de bloemlegging: namens de Gemeente, namens oud-strijders, de geloofsgemeenschappen en de Oranjevereniging. Ook kunnen belangstellenden hun bloemen leggen. Namens de H. Oda-parochie en de Protestantse Geloofsgemeenschap wordt een kort woord gesproken. En tot slot zal de voorzitter van de Oranjevereniging, Peter de Koning, stil staan bij het jaarthema: ‘Leven met oorlog’. Om 20.20 uur is de herdenking ten einde.