Teuntje in de nieuwe tuin.
Teuntje in de nieuwe tuin. Foto:

Buurttuin brengt leven naar parkeerplaats

Natuur

Sint-Oedenrode - “In de zomer staat alles in bloei, nu is het nog een beetje kaal”, vertelt Teuntje van de Wijdeven. De parkeerplaats tegenover de Kofferenbar wordt dankzij haar en Helma Vermeltfoort tot leven gebracht. Op het grasveldje wordt een buurttuin gerealiseerd, voor de wijkbewoners maar ook voor de biodiversiteit.

Door: Nienke Habraken

Het idee ontstond uit een eenvoudige observatie: het grasveld dat verder geen functie had, kon worden omgevormd tot een groene oase die niet alleen de buurt zou verfraaien, maar ook een thuis zou bieden aan verschillende planten en dieren. Ecologisch tuinontwerpster Teuntje, die zelf in de buurt woont, besloot deze visie werkelijkheid te maken. Ze nam het initiatief en de buurtbewoners deelde het enthousiasme. Teuntje nam bovendien contact op met de gemeente om haar plannen te delen en ontving al snel positieve reacties en medewerking. Vervolgens betrok ze de buurtbewoners bij het project, waardoor het al snel uitgroeide tot een gezamenlijke inspanning.

De buurttuin is niet zomaar een decoratief stukje groen; het is ontworpen met het oog op biodiversiteit en gemeenschapszin. Gerecyclede materialen werden gebruikt voor de inrichting, en planten werden zorgvuldig geselecteerd om niet alleen mooi te zijn, maar ook om insecten en andere dieren aan te trekken. Een bankje nodigt uit tot ontmoetingen en gesprekken tussen buurtbewoners, waardoor de tuin een sociale hub wordt.

“De reacties zijn tot nu toe ontzettend positief en dat terwijl er nu nog niet veel te zien is”, lacht Teuntje. Mensen waarderen niet alleen de esthetische waarde ervan, maar ook het gevoel van verbondenheid dat het creëert binnen de buurt. En het werk stopt hier niet; Teuntje en haar medestanders blijven zich inzetten voor het onderhoud en de verdere ontwikkeling van de tuin, met als doel een blijvende en bloeiende gemeenschapsruimte te creëren, maar wel onderhoudsarm. “Hopelijk inspireert dit nog meer mensen om een buurttuin te creëren, met het oog op biodiversiteit. Het mooiste is natuurlijk als er daadwerkelijk tegels uit de grond gaan en dat daar groen voor in de plaats komt”, is Teuntje enthousiast.