Ria en Jan van Erp.
Ria en Jan van Erp.

Diamanten huwelijk in Rooi

Human Interest

Sint-Oedenrode - Zestig jaar geleden trouwden zij. Exact vandaag, 1 mei, vieren zij dat jubileum. Jan van Erp (85) en Ria van Erp - den Otter (84) zijn daar maar wat trots op. Lief, leed en vooral veel samendoen houdt hen al zolang bij elkaar.

Door: Freek Vervoort

“Bij het dansen hè, daar zagen we elkaar voor het eerst”, geeft Ria antwoord op de vraag waar ze elkaar voor het eerst zagen. “Bij Peer de Koning. Een vriend van Jan wees hem op mij en de rest is geschiedenis.” Voor Jan was dit ook niet tegen dovemans oren gezegd. “Ik zag haar staan en dacht meteen: ‘Die wordt van mij!’”

Inmiddels is dat 64 jaar geleden. Ria woonde in Schijndel en verhuisde naar Sint-Oedenrode toen ze inmiddels getrouwd waren. Dat gebeurde eerst bij de ouders van Jan thuis. “Wij waren toch al met elven thuis, dus die ene maakte dan ook niet meer uit, haha”, grapt hij. “Een paar maanden later kregen wij een huis aangeboden door de gemeente. We kwamen langs Toon de Koning te wonen, de makelaar.”
Jan ging na school bij Philips werken, via de bedrijfsschool leerde hij een vak in het metaal. Tot zijn 27e. Toen kwam buurman Toon naar hem toe en zei: “Jij moet bij mij komen werken.” In eerste instantie reageerde Jan verbaasd: “Hoezo kom je bij mij uit? Ik ben metaaldraaier.” Toch ging hij de uitdaging aan en haalde hij zijn diploma’s tot makelaar. Later kon hij De Koning Makelaardij zelfs overnemen. “Wij gingen toen ook projectontwikkeling doen. Vijftig jaar geleden bouwden wij de huizen waar wij nu zitten, in de Sint-Martenstraat. Bijna alle mensen die hier nu wonen zitten hier ook al zo lang. Wij hadden de eerste keuze destijds”, vertelt Jan. Daarna veert hij op. “Wij hebben ook een heel aparte tuin, kom maar eens kijken.” En inderdaad. De afscheiding met de buren bestaat uit een open muur. Het contact met hen is dan ook erg goed.

Ria heeft op haar beurt altijd voor het huishouden gezorgd. “Ik heb twee jaar bij Jansen De Wit gewerkt en raakte toen zwanger. Toen moest ik er daar uit. Vervolgens heb ik nooit meer gewerkt.” Familie Van Erp kreeg twee kinderen: Eric en Karin. Zij zorgden later voor vijf kleinkinderen. Die kwamen veel bij Jan en Ria thuis. Ria: “Als zij gingen werken dan kwamen de kinderen eigenlijk altijd naar hier. Die zijn dus heel veel hier geweest.”

Tegenwoordig houden ze zich vooral bezig met dingen rondom huis. Jan speelt nog drie keer in de week jeu de boules, bij Cloeck & Moedigh. Dat is ook de plek waar ze feest geven. Op de trouwdag zelf zijn buren en goede kennissen genodigd om langs te komen. De burgemeester komt ’s middags ook zijn felicitaties overbrengen. Jan en Ria genieten van hun oude dag en van de kleine dingen. “Wij zijn geen mensen om overal naartoe te gaan. Wij doen alles samen en dat is heel erg fijn”, besluiten ze samen.