Deze foto zegt alles: kinderen, vrijwilligers én de uitreiking van de Erfgoedpluim
Deze foto zegt alles: kinderen, vrijwilligers én de uitreiking van de Erfgoedpluim Foto: Jeroen van de Sande

Organisatie en vrijwilligers Koster Brock krijgen Erfgoedpluim

Historie

Sint-Oedenrode – Het Kerkplein van Sint-Oedenrode stond vanmorgen al vroeg vol met joelende en zingende kinderen, klaar voor weer een ronde Koster Brock. Voor de zestiende keer wordt het geschiedenisevenement gehouden. De oplettende kijkers hadden in de gaten dat er twee mensen bij waren die de start anders niet mee maken: Henk Prins en wethouder Johan van Gerwen. Zij kwamen de Erfgoedpluim Meierijstad Meierijstad uitdelen.

Gemeente Meierijstad waardeert inwoners en organisaties, die zich op inzetten voor het behoud van het erfgoed en monumenten in de gemeente, met een zogenaamde Erfgoedpluim. De Erfgoedpluim Meierijstad is een kunstwerk in de vorm van een schaal van gegoten aardewerk. André van de Warenburg kreeg de pluim uit handen van Henk Prins, die samen met drie anderen in de Adviesraad Erfgoedpluim Meierijstad zit. Ook de wethouder hield een praatje, maar wel lekker kort, want de kinderen wilden graag het avontuur van Koster Brock gaan beleven. En de vrijwilligers ook…

Hieronder het juryrapport:

Inleiding
In het kader van het Europese Leader + -project organiseerde de stichting Roois Cultureel Erfgoed (RCE) in 2003 een symposium met de titel “ De Toekomst van Roois Verleden”. Tijdens dat symposium werd door RCE onder andere de facsimile-uitgave gepresenteerd van het door A.C. Brock (1775-1834) tweedelig geschreven boek “ Beschryving der Vryheid St. Oden Rode” (1832). Doel van RCE was met name de inwoners van Sint-Oedenrode te interesseren voor de geschiedenis van hun woonplaats. Daarnaast was het doel om door middel van deelprojecten de bevolking concreet en actief te betrekken bij de beleving van die geschiedenis. Een achttal deelprojecten is opgezet en na 2003 met groot succes uitgevoerd. Lezingen werden georganiseerd, routes uitgezet en gepubliceerd, een begraafplaats hersteld, grensmarkeringen aangebracht, een pontje in de Dommel aangelegd, toegangspoort van een landgoed gereconstrueerd en het scholenproject “ Koster Brock” opgezet.

Koster Brock
De basisscholen van Sint-Oedenrode omarmden het idee om leerlingen van groep 5 te betrekken bij de geschiedenis door die geschiedenis te beleven, dat wil zeggen ze meenemen, terug in de tijd door vooral monumentale objecten en historische plekken te bezoeken en het verhaal daarover te vertellen. Een grote groep vrijwilligers ( ruim 70 personen, bestaande uit de acteurs en actrices, de mensen van het Sint-Jorisgilde en de muzikanten, door Eleanor de Groot van de muziekschool bijeengebracht, treedt jaarlijks gekostumeerd op gedurende twee dagen in de maand april. Ruim 200 leerlingen nemen onder begeleiding van leraren deel.
Het programma start met een ontvangst op het Kerkplein alwaar Koster Brock ‘ tot leven’ wordt gewekt. Daarna gaan onder leiding van de acteurs en actrices de groepen langs de verschillende objecten en krijgen tekst en uitleg over de geschiedenis daarvan. Op enkele locaties is er ook een activiteit. Op de tweede dag volgt op het Kerkplein de afsluiting en wisselt Koster Brock het heden met het verleden. Al vele jaren, helaas met onderbreking vanwege de Corona- jaren, is dit scholenproject sinds 2006 een groot succes en een voorbeeld hoe de jeugd op een actieve en leerzame wijze de geschiedenis van hun woonplaats te laten beleven en vooral te leren waarderen.

Erfgoedpluim
Gelet op het voorgaande, de creatieve en educatieve wijze waarop scholen en de acteurs en actrices, de leden van het Sint-Jorisgilde en de leden van de muziekgroep onder leiding van Eleanor de Groot van de muziekschool jaarlijks de belangstelling voor de geschiedenis van hun woonplaats weten te wekken bij de leerlingen, is de Adviesraad Erfgoedpluim Meierijstad van mening dat aan de organisatoren van het scholenproject en de breed samengestelde groep vrijwilligers van het “ Koster Brock-project” de Erfgoedpluim Meierijstad uitgereikt moet worden als blijk van grote waardering.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding