Christ van Liempd heeft in Zijtaart een eigen filmstudio gecreëerd waar hij de film monteert.
Christ van Liempd heeft in Zijtaart een eigen filmstudio gecreëerd waar hij de film monteert.

Documentaire: Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording

Cultuur Kunst en Cultuur

Meierijstad - Regisseur Christ van Liempd is samen met zijn neef Bart van Liempd druk bezig met het maken van een documentaire over Meierijstad. Bijna alle beelden en interviews zijn inmiddels gefilmd. Christ hoopt dat de documentaire Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording eind van dit jaar in première kan. “Alle dertien kernen van Meierijstad komen aan bod”, belooft de Veghelse regisseur. 

Door: Ties van Dooren

Als het aan neef Bart ligt volgt er een spectaculaire première in bijvoorbeeld De Blauwe Kei op de Noordkade. “Ik vind het vooral belangrijk dat iedereen de documentaire kan zien. Dus hij komt ook op YouTube of Vimeo te staan. Het lijkt me verder leuk als de film wordt vertoond in verschillende dorpshuizen en wijkgebouwen”, zegt Christ. Bart vult lachend aan: “Eerst moet iedereen in Meierijstad de film hebben gezien. Daarna gaan we internationaal.”

De documentaire Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording is een filmische ontdekkingsreis door het verleden, het heden en de toekomst van de nog vrij jonge gemeente Meierijstad. Christ zoekt naar het gezicht van Meierijstad. “Of dat gelukt is? Geen idee. Dat moet de kijker bepalen”, vindt Christ. Vorige week gaf hij een sneakpreview van de film. Ongeveer een derde is af. De beelden zijn gelikt en, zoals al eerder bekend werd, komen er verschillende bekende Meierijstedelingen aan het woord. Christ somt op: “Peter Maas, Jetty Eugster, Ina Adema, Wim van de Donk, Floris Alkemade, Winy Maas, Daan Roovers, Christ Klep en de onlangs overleden Karel van Eerd. Zij geven allemaal hun visie over Meierijstad.” Ook Rolf Vonk speelt een grote (glans)rol.
Daarnaast heeft Christ verschillende iconische plekken in Meierijstad gefilmd. Hij vervolgt: “Maar het belangrijkste is dat alle dertien kernen aan bod komen. De documentaire staat symbool voor saamhorigheid. Alle kernen samen vormen Meierijstad.” Trots zijn Bart en Christ op de door Dan Loredan gecomponeerde muziek. “Alle muziek in documentaire is speciaal voor ons gemaakt. We hebben de arrangementen met een man of zeventig opgenomen in de Koekbouw. Daarbij waren onder andere Marc van Kessel en zijn Big Band betrokken, maar ook Wilma Bierens, accordeonist Dorien Nieuwint en een groot samengesteld koor”, zegt Bart.

Monnikenwerk
Inmiddels is Christ druk bezig met monteren. Monnikenwerk. De eerste beelden beloven veel goeds. Neef Bart is onder de indruk: “Ik ben zeer enthousiast. Deze documentaire moet door heel Meierijstad worden omarmd.” De documentaire wordt opgedeeld in twee delen van ongeveer drie kwartier. Christ legt uit waarom: “Er komt ongelofelijk veel informatie voorbij. Als mensen anderhalf uur aan één stuk moeten luisteren dan worden ze gek, daarom moet er een pauze tussen zitten. Vandaar dat we twee delen maken: van het verleden tot nu en van nu tot de toekomst.” De regisseur komt zelf oorspronkelijk uit Gemonde. Hij woont sinds een jaar of vijftien in Veghel. “Ik ben tijdens het filmen best veel wijzer geworden over Meierijstad. Ik denk dat er voor veel inwoners van Meierijstad nieuwe dingen voorbijkomen.” Christ geeft drie voorbeelden: “Leon Moonen uit Nijnsel wil bijvoorbeeld de eerste kweekvleesboer van Nederland worden, het antisemitisme binnen de boerencoöperaties en wist je dat een stuk van het Groene Woud in Boskant en Sint-Oedenrode ligt.” Hij schuift zijn stoel richting zijn bureau en laat enkele prachtige droneshots zien van het Groene Woud. De film staat sowieso bol van de mooie droneshots. Bij sommige beelden zie je zelf de overgang per seizoen en van dag naar nacht. Bart: “In totaal hebben we dat in alle kernen gefilmd. Dus dertien kernen keer vier seizoenen. We zijn er dus 52 keer op uit getrokken.” Eind 2023 hopen de neefjes Van Liempd het eindresultaat te presenteren. “Hoe we dat precies gaan doen? Daar hou ik me eerlijk gezegd niet zo mee bezig”, vertelt Christ. Bart vult aan: “Deze documentaire is voor Meierijstad. Maar ook buiten onze gemeente, tot China aan toe, moet men deze film gezien hebben.” Over één ding zijn beide heren het eens. “Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording moet gezien worden”, besluiten ze.